Svetlini

Gregor Troha
Gregor Troha
klarinet, saksofon, vokal
datum rojstva: 24.8.1982
horoskop: devica
e-mail: gregor [at] ansambelsvetlin.com
Gregor Troha
Andrej Zeme
Andrej Zeme
trobenta, vokal
datum rojstva: 18.5.1970
horoskop: bik
e-mail: zeme [at] ansambelsvetlin.com
Andrej Zeme
Jasmina Jurovič
Jasmina Jurovič
vokal
datum rojstva: 5.3.1981
horoskop: ribi
e-mail: jasmina [at] ansambelsvetlin.com
Jasmina Jurovič
Andrej Svetlin
Andrej Svetlin
harmonika, klaviature, vokal
datum rojstva: 30.11.1977
horoskop: strelec
e-mail: andrej [at] ansambelsvetlin.com
Andrej Svetlin
Aleš Svetlin
Aleš Svetlin
kitara, vokal
datum rojstva: 27.7.1973
horoskop: lev
e-mail: ales [at] ansambelsvetlin.com
Aleš Svetlin
Matej Šarc
Matej Šarc
bariton, kontrabas, pozavna, bas kitara
datum rojstva: 2.2.1975
horoskop: vodnar
e-mail: matej [at] ansambelsvetlin.com
Matej Šarc

Ansambel Svetlin

Do leta 1996 so bratje Svetlin, rojeni v letih 1973, 1975 in 1977, iz Sp. Tuštanja pri Moravčah, nastopali kot inštrumentalni trio z diatonično harmoniko. Aleš (kitara/vodja ansambla), Tomaž (bas/bariton) in Andrej (harmonika/avtor skladb) so se širši javnosti prvič predstavili leta 1989 na prireditvi "Nocoj bo en lep večer" na Viru pri Domžalah. Koncertno so nastopali po celi Sloveniji. Med drugim so nastopili na tekmovanju mladih glasbenikov na Rovah, Glasbi treh dežel, in se med leti 1991 in 1994 udeleževali tudi Števerjanskega festivala, kjer so bili vselej izbrani za najboljši inštrumentalni trio. Aprila 1991 so prvič nastopili v Kopitarjevem Videomehu, kasneje pa so se javni nastopi kar vrstili eden za drugim. Aleš, vodja ansambla: "Dokler nismo bili prepričani, da smo primerni za najširše občinstvo, smo nastopali le koncertno oz. na skupnih prireditvah. Glasba je sicer v družini Svetlin že od nekdaj prisotna, saj oče Karel igra diatonično harmoniko, pa tudi strici po materini strani so vsi godci. Andrej je kot harmonikar zmagal na različnih tekmovanjih, med drugim je prejel tudi tri zlate plakete v Ljubečni, v Besnici pa je postal absulutni prvak Gorenjske. Z nasveti ter tudi nekaterimi avtorskimi skladbami nam je ob stran ves čas stal Milan Kokalj, znani kitarist ansambla Franca Miheliča ter naš bližnji rojak in žlahtnik. Nekaj skladb je napisal Andrej sam, posegli pa smo tudi v Avsenikovo, Slakovo in ljudsko zakladnico." Od leta 1996 Ansambel Svetlin nastopa kot kvintet s klavirsko in diatonično harmoniko, mešanim pevskim duetom ter večglasnim petjem.


Kaseti, ki jih je posnel Trio Svetlin sta:

- Trio svetlin (Sraka, Novo mesto, 1992)
- Godci prihajajo (Sraka, Novo mesto, 1994)

"Ko smo se počutili, da smo kot glasbeniki dovolj dozoreli, smo ustanovili kvintet z mešanim pevskim duetom. Andrej je igral tako na klavirsko kot diatonično harmoniko, pridobili pa smo tudi pevca."

Ustanovni člani so bili poleg bratov Svetlin še:
- Marko Kavticnik (trobenta, petje),
- Mitja Sever (klarinet, petje) in
- Ksenja Štalic (pevka)

Nekaj studijskih posnetkov je naredila tudi pevka Marijana Mlinar. Staličevo je zamenjala Brigita Lupša. V tej kvintetovski zasedbi so posneli dve kaseti ter dve zgoščenki.

Uspešnice ansambla so: Moravče so najlepše, Gospodar na svoji zemlji, Od pradeda do pravnuka, Belo obleko si že nosila, ...

Avtorji glasbe za Ansambel Svetlin so Andrej Svetlin, Milan Kokalj, Primož Kosec, Matej Kovačič ..., besedila pa pišejo Ivan Sivec, Bernard Miklavc, Vera Šolinc, Fanika Požek ter drugi. Skupno ima ansambel več kot štirideset skladb, igrajo pa tudi Avsenikove, Slakove, Miheličeve... ter večino priljubljenih zabavnih melodij.

Ansambel Svetlin je nastopal v vseh pomembnejših radijskih in televizijskih oddajah, posneli pa so preko 20 videospotov. Nastopali so na vseh večjih prireditvah, kot so Alpski večer, Slovenska polka in valček (vedno tretji), Veselo v Kamnik...

Kot voditelji oz. humoristi na večjih prireditvah so nastopili Boris Kopitar, Kondi Pozorn, Pranc Pestotnik-Podokničar, Sašo Hribar... sicer pa program vodijo sami...

Letno ima Ansambel Svetlin okoli osemdeset nastopov, od tega več kot polovico v tujini (predvsem v Švici, Avstriji, na Južnem Tirolskem, v Italiji, Belgiji in Nemčiji). Izvirnost ansamblu dajejo izvirne skladbe, pa tudi veliko veselje do glasbe in prijateljstvo med člani ansambla. Posebej se pozna, da so bratje Svetlin rastli skupaj tudi glasbeno in z leti zoreli tudi kot glasbeniki.

Ansambel Svetlin ima tudi Društvo prijateljev ansambla, s sedežem v Sp. Tuštanju. Vodi ga Aleš Svetlin. Enkrat letno se zberejo na skupni zabavi v okolici Moravč.

Malo o nastopih:

V glavnem so to veselice, zabave v šotorih ter poroke. Vsako leto spravimo skupaj čez 70 igranj. Poleg tega se udeležujemo še dobrodelnih koncertov, srečanj ansamblov, televizijskih oddaj, radijskih interjujev, (skupaj do 15 letno). V letu se srečamo torej nad 100-krat. Prevozimo 40-50000 km s kombijem, še mnogo dodatnih kilometrov pa z osebnimi vozili.

Društvo prijateljev Ansambla Svetlin

Sp. Tuštanj 8
1251 Moravče
Tel/Fax: 01 7231 687
GSM: 041 521 870